1- Şüphesiz en çok rastlanılanı vurucunun vurduğu topun defans yapan takım tarafından havada yakalanması. Atıcının gönderdiği topa vurucu top yere çarpmayacak şekilde vurmuşsa ve topu havada herhangi bir defans oyuncusu yakalamışsa vurucus out olur yani oyun dışı kalır. Topun gittiği yerin sayı alanı ya da foul alanı olması önemli değil. Buna fly ball denir.
2- Atıcının gönderdiği atışlar toplamda 3 strike olursa vurucu oyun dışı kalır. Buna strikeout denir.
Daha geniş bilgi: Ball ve Strike.
Bunt |
3- Normalde vurucu 2 strike halindeyse, topa vurması ve topun foul bölgeye gitmesi vurucuyu strikeout yapmaz. Fakat eğer vurucu bunt yapmışsa yani topa hafifçe vurma pozisyonu almışsa ve vurduğu top foul bölgeye gitmişse strikout olur.
4- Normalde atıcının gönderdiği top bir şekilde vurucunun herhangi bir yerine çarparsa o an kaç ball ve kaç strike olduğuna bakılmaksızın vurucu birinci base'e yürüme hakkı kazanır. Fakat eğer 2 strike varsa ve vurucu gelen topa swing yapmışsa yani sopasını sallamışsa ama top yine vücuduna çarpmışsa birinci base'e yürüme hakkı kazanmaz, bilakis 3 strike olur ve strikeout ile oyun dışı kalır.
5- Bir diğer çok rastlanılan durum ise; eğer vurucu topa foulsuz vurmuşsa top nereye giderse gitsin birinci base'e koşmak zorundadır. Top defans oyuncularının yakınlarına bir yere gitmişse, vurucu birinci base'e basmadan önce top, birinci base'de bekleyen first baseman'a ya da orada o an bekleyen başka bir defans yapan takım oyuncusuna ulaşırsa ve o oyuncu da vurucudan önce base'e basmışsa ya da vurucu base'e basmadan önce top elinde iken vurucuya değmişse vurucu out olur. Burada vurucu sadece bir örnek aslında vurucu o an baserunner'dır ve bu oyun dışı kalma şekli örneğin ikinci base'den üçüncü base'e ulaşmaya çalışan bir baserunner için de geçerlidir. Dipnot: Eğer baserunner önce ulaşırsa safe olur.
6- Eğer vurucunun gönderdiği ve foul olmayan top vurucu birinci base'e koştuğu sırada bir şekilde kendine değerse oyun dışı kalır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder