12 Ekim 2012 Cuma

Beyzbolda sayı üretme (Örnek bir inning)


Beyzbolda sayı üretebilmek için Home Plate'e ulaşmak gerekmektedir. Home plate'e ulaşan bir oyuncu 1 run yapmış olur yani takımına 1 sayı kazandırır.

Şöyle bir senaryo üretelim:

Maç yeni başlamış olsun ve oyun Top of the Inning yani 1. inning'de deplasman takımı hücum yapıyor. Tüm base'ler boş. Atıcı topu gönderiyor ve vurucu topu CF ve LF arasındaki gap yani nispeten boş bölgeye göndermeyi başarıyor. Eğer vurucu topu havadan gönderseydi ve defans takım oyuncularından biri topu havada yere değmeden yakalasaydı vurucu oyun dışı kalırdı.

Bizim çizdiğimiz senaryoda ise top yerden belli bir yükseklikte hızlıca şekilde gösterilen  yere doğru gitmiş olsun.

Sarı Yol: Vurucunun izlediği yol
Kırmızı Yol: Topun izlediği yol

Atıcı topu attı ve vurucu topu şekilde gösterilen yere gönderdi. Topa vurduktan hemen sonra ise first base'e (birinci base) doğru koşmaya başladı. Eğer batter yani vurucu topa vurduysa ve top foul'suz bir şekilde vurucudan çıktıysa ve yere temas etmişse, vurucu birinci base'e koşmak zorundadır. Buna force play denir. Senaryomuza göre vurucu sopayı atıp birinci base'e koşmaya başladığı sırada right fielder'da topu yerden alıp takım arkadaşı first baseman'a doğru fırlattı. İşte tam bu sırada eğer vurucu birinci base'e toptan önce varırsa safe olur ve artık o, vurucu değil birinci base'de duran baserunner olmuştur. Yeni vurucu ise batting order'a göre sıradaki vurucu olur ve vurucu yerine geçer. Peki diğer ihtimal neydi; right fielder topu yerden alıp first baseman'a doğru gönderecek ve first baseman normal efort içinde topu yakaldıktan sonra ayağını birinci base'e basabilir ya da topu yakaladıktan sonra vurucuya dokunabilirdi. Bu tür durumlarda vurucu oyun dışı kalır.

Senaryomuza geri dönelim:


Batter birinci base'e defans takımdan daha önce ulaştığı için o base'i ele geçirmiş oldu ve artık o batter yani vurucu değil baserunner pozisyonuna geldi. Bundan sonraki görevi kendinden sonra batting order'a göre vurucu bölümüne geçen takım arkadaşının topa vurmasını bekleyip second base'e (ikinci base) ilerlemek olacak. Hatta başarabilirse third base'e (üçüncü base) hatta home base'e bile ulaşabilir. Takımlarda normalde pitcher'lar yani atıcılar hücum etmezler yani batter ya da baserunner olmazlar. Örneğin bir starting pitcher bir maçtan sonra diğer maçta starting pitcher olmaz, dinlenir. Zaten zor olan bir pozisyon oyuncusunu 9 kişilik batting order'a koymak da genelde takımların yapmadığı bir şeydir.

Şu anki senaryoda artık birinci base'imiz dolu ve bir sonraki batter da yerini almış durumda. Tam bu esnada Batter, pitcher'ın gönderdiği topu stad dışına ya da seyircilere gönderirse home run olur ve hiç bir risk olmadan elindeki sopayı atarak home base'e doğru sırayla diğer base'lere de basarak yürümeye başlar. Daha önce de söylediğimiz gibi bu takımı için 1 sayı anlamına gelir. Fakat burada önemli olan, home run olduğu sırada birinci base'imiz doluydu, bu durumda birinci base'deki baserunner'da önce ikinci base'e sonra üçüncü base'e ve en sonunda da home base'e basarak takımına 1 sayı kazandırmış olur. Sonuç olarak hücum yapan siyah takım 2 sayı kazanmış olur. Tahmin edersiniz ki beyzbolda en efektif sayı alma şekli tüm base'ler dolu iken yapılan home run'dır. Buna Grand Slam adı verilir ve hücum yapan takım toplamda 4 sayı kazanır.

Bizim senaryomuzda home run olmasın. Şu an birinci base'imiz dolu ve bir sonraki vurucumuz da catcher's box'ta yerini almış durumda. Oyun henüz başlamamışken defans  yapan takım oyuncusu first baseman, birinci base ve ikinci base arasında bir bölgede bekliyordu. Bunun nedeni ise batter'dan o bölgeye doğru gelecek topu normal efort içerisinde yakalamak ve batter'ı oyun dışı bırakmaktır. Fakat şu an birinci base dolu ve first baseman genel olarak iki base arasında durmak yerine birinci base'in tam üzerinde bekler. 

Çünkü bu sırada baserunner lead-off durumundadır yani takım arkadaşı batter (vurucu) topa iyi vurduktan sonra bir an önce ikinci base'e ulaşmak isteyecektir. Eğer batter topa vuramazsa ya da pitcher topu atıcıya atmak yerine aniden first baseman'e atarsa baserunner hemen lead-off'u kaldırır ve birinci base'e geri döner. Çünkü zaten halihazırda elinde olan birinci base'i kaybetmek istemeyecektir.

Oyunun amacını, defans takımların base'leri kaptırmamak, hücum yapan takımın da base'leri kapmak gibi basitçe açıklayabiliriz. Atıcı topu vurucuya gönderdiğinde vurucunun topa vuramaması ve catcher'ın (yakalayıcı) topu tutması beyzbolda en sık görülen bir ritüeldir. Fakat tam bu esnada maçlarda ender görülecek bir şekilde baserunner hızına güvenip ikinci base'e koşarsa ve top elinde olan catcher'da bunu görürse topu hemen ikinci base'in üzerinde bekleyen takım arkadaşı second baseman'a atar ve elinde birinci base olan fakat ikinci base'e geçmeye çalışan baserunner oyun dışı kalmış olur ve birinci base'de boşalır.

Senaryo şöyle devam etsin.


Siyah Yol: Vurucunun ve baserunner'ın izlediği yol
Kırmızı Yol: Topun izlediği yol
Mavi Yol: Left Fielder'ın topu almak için izlediği yol 

Vurucudan çıkan top üçüncü base'in hemen yakınına deyip dışarı gitmiş olsun. Bu durumda foul olmaz çünkü top fair territory yani sayı alanına deyip foul territory yani foul alanına gittiği için top fair ball'dur yani oyun değeri kazanmıştır ve strike olmaz.

Top esasen güzel bir yere gitmiştir. Çünkü left fielder topu alıp arkadaşlarına gönderene kadar vurucu sopasını atıp birinci base'e koşar. Birinci base'de ister durur isterse ikinci base'e devam eder. Buna kendisi karar verebileceği gibi hemen baseline dibinde coach's box'ta bekleyen takım arkadaşları da elleriyle devam et ya da dur diyerek karar vermesine yardımcı olabilir. Bizim senaryomuzda vurucu topu şekildeki bölgeye gönderdikten sonra birinci base'e güvenli bir şekilde ulaşmış olsun. Vurucu koşmaya başladığı anda daha önce birinci base'de duran baserunner da force play gereği koşmak zorundadır. Çünkü top yere değmiştir. Baserunner zaten base'den biraz açılmış olduğu için ikinci base'e kolayca varacak ve üçüncü base'e koşmaya devam edecek. Üçüncü base'e geldiğinde base'in hemen yanında duran arkadaşı ise o an topun bulunduğu yere göre tehlike yoksa arkadaşına home plate'e devam etmesini işaret edebilir ya da durmasını söyleyebilir. Biz durduruyoruz.

Artık birinci base ve üçüncü base'ler dolu.



Bu noktada hücum yapan takım çok avantajlı. Çünkü hiçbir oyuncusu oyun dışı kalmamış ve üçüncü base'leri dolu.

Şimdi biraz avantajlarını azaltalım ve 2 oyuncularını oyun dışı bırakalım. Şu an catcher's box'a geçen vurucu batting order'a göre takım menajerinin 3. sırada yazdığı vurucu. Dikkat edilirse ilk 2 vurucu zaten şu an baserunner olmuş durumdalar. 

Atıcı topu atsın ve vurucu topu center fielder ve right fielder arasındaki gap bölgeye doğru vursun. Buradaki püf nokta, topun yere değip değmediğidir. Eğer top yere değmediyse baserunner'lar diğer base'e koşamazlar yani force play başlamamış olur. Fakat vurucu topa vurduğu için first base'e doğru ilerlemek zorundadır. Burada kafa karıştıran nokta bir base'de iki oyuncu birden olamayağına göre neden birinci base'deki baserunner ikinci base'e ilerlemiyor olabilir. Bunun nedeni ise bir fly ball'un yani yere değmeden havaya gönderilen topun outfielder'lar tutmadan baserunner'lar yerlerinden hareket edemezler. Normal efortlar içerisinde outfielder'lar o topu havada yakalarlar ve yakaladıkları anda vurucu oyun dışı kalır. Yine aynı anda yani yakaladıkları anda isterlerse base runner'lar diğer base'e koşabilirler ancak eğer outfielder topu baserunner'ın koştuğu base'deki arkadaşına atmayı başarırsa baserunner'da oyun dışı kalmış olur. Bu yüzden riski almak ya da almamak baserunner'a kalmıştır. Genelde koşmazlar ve bulundukları base'e geri dönerler. Senaryomuz da böyle işlesin. Vurucunun attığı fly ball'u right fielder havada yakalasın ve vurucu oyun dışı kalsın.

Şu an durumumuz birinci ve üçüncü base dolu ve 1 oyuncumuz oyun dışı.

1 oyuncumuzu daha oyun dışı bırakalım. Batting order'a göre vurucu bölümüne geçen 5. vurucumuz 3 defa strike olan topa vuramamış olsun ve oyun dışı kalsın. Hatırlanacağı gibi atıcının gönderdiği ve catcher's box'ta catcher'ın hemen arkasında duran umpire'ın karar verdiği ball ya da strike kararın göre 3 strike alan bir vurucu oyun dışı kalır. 4 ball alan bir vurucu ise bir base yürüme hakkı kazanır. (Tabi eğer diğer base'ler de doluysa o oyuncularda bir sıra ilerler. Üçüncü base dolu ise sayı olur.)

Son durumumuz şöyle:


Temsili maç anı görüntüsü:


Şimdi artık bir sayı alalım. Vurucu topu infield'in hemen dışına bir yere göndersin ve shortstop da bunu engelleyememiş olsun. Üçüncü base'de duran baserunner'a home base'e ulaşmak için yeterli süre olmuş olsun. Bu durumda vurucu topa vurduktan sonra baserunner'lar koşmaya başlayacak ve home base'e ulaşan üçüncü base'deki baserunner takımına 1 sayı kazandıracak.

Siyah Yol: Vurucunun ve baserunner'ın izlediği yol
Kırmızı Yol: Topun izlediği yol
Mavi Yol: Left Fielder'ın topu almak için izlediği yol 

Artık siyah takım 1 - 0 önde. Üçüncü base'deki baserunner home base'e ulaşarak takımına 1 sayı kazandırdı ve artık bu inning'de bir görevi kalmadı. Vurucu ise birinci base'e ulaşmayı başardı. Birinci base'deki baserunner ise ikinci base'e ulaşmayı başardı. Aslında baserunner'lar koşmaya devam edebilirdi ama top fazla uzağa gitmediği için bir sonraki base'e giderken topu alan left fielder, topu base'deki arkadaşlarına göndererek baserunner'ları oyun dışı bırakabilir. Ve 3 oyun dışı olacağı için de hücum eden takımın hücum hakkı sona erer. O yüzden baserunner'lar için tek bir base ilerlemek makul bir durumdur.

Son durumumuz:




Son senaryomuzda vurucu kendisine atılan topu infield içerisinde bir yere vurabilmiş olsun ve topu yakalayan shortstop topu birinci base'de duran arkadaşı first baseman'a göndersin ve vurucu oyun dışı kalsın. Bu durumda birinci base'deki ya da ikinci base'deki baserunnar'ların ne yaptığınıın hiç bir önemi yok. Çünkü vurucu oyun dışı kaldığı için 3 out oldu ve hücum yapan takım sırasını tamamladı.




Beyaz Yol: Topu alan third baseman'ın topu gönderdiği yol 
Kırmızı Yol: Topun izlediği yol
Siyah Yol: Vurucunun izlediği yol 

Artık hücum yapan takım 3 out ile inning'de hücum bölümünü tamamlayacak ve defans yapan takım durumuna geçecek. Siyah takım deplasman takım olduğuna göre Top of the Inning bitti ve şu an Middle of the Inning'deyiz. Az sonra Bottom of the Inning başlayacak ve ev sahibi takım hücum edecek. Bottom of the Inning bittikten sonra ise bir inning tamamlanacak.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder