12 Ekim 2012 Cuma

Beyzbol Oyuncu Pozisyonları


Beyzbolda defans yapan bir takımın oyun alanında aldığı pozisyon bu şekildedir. Eğer base'ler boş ise sahada o an hücum yapan takımdan sadece batter (vurucu) vardır ve catcher'ın hemen önünde bulunur. Burada oyunculara verilen adları genel terimleriyle kullanmamın nedeni ESPN'de maç istatistiklerine bakarken ya da televizyondan maç izlerken terimlere aşina olabilmektir. Yoksa First baseman yerine birinci kale koruyucusu yazmak da yanlış değildir elbette.

Bir önceki konuda outfield ve infield bölgelerinin neresi olduğunu değinmiştik. Bu bölgelerde bulunan oyunculara bölgenin adı ile kategorize edilmiştir. Bu durumda;

Outfielders - Left Fielder, Center Fielder ve Right Fielder,
Infielders - First Baseman, Second Baseman, Shortstop ve Third Baseman,
Battery - Pitcher ve Catcher,

den oluşur.

Oyuncuların görevlerine geçmeden önce bir maç üzerinde şöyle bir örnek ile oyuncuların o an aldığı pozisyonları görebiliriz.

Designated hitter, coach's box'ta bulunan destek veren oyuncular ve batter (vurucu) hücum yapan takımın oyuncuları diğerleri ise defans yapan takımın oyuncularıdır. Yani griler hücum eden, beyazlar ise defans yapan takımdır. Maçın bu anında dikkat edilirse tüm base'ler boştur. Yani batter topu tribünlere vuramadığı sürece ya da defans yapan takım çok büyük bir hata yapmadığı sürece hücum yapan takımın sayı alması çok zordur. Base'ler ne kadar dolu olursa hücum yapan takımın sayı alması kolaylaşacaktır. Çünkü oyuncular yavaş yavaş home plate'e yaklaşacaklardır.

1 / P - Pitcher (Atıcı): Defans yapan takımın en önemli oyuncularından biridir. Çünkü hücum yapan takımın vurucusunu oyun dışı bırakma ve 3 out ile beraber hücumlarını sonlandırma şansına sahiptir. Aslında bu battery'nin işidir yani sadece pitcher değil catcher'larında sorumlulukları yüksektir. Atıcılar genellikle topları fastball adı verilen ve olabildiğince hızlı bir şekilde karşı tarafa catcher'a göndermeyi tercih ederler. Bunun dışında;

Curveball: falsolu atıcı tekniği,
Slider: Fastball ve curveball arasında bir ivme ve hız ile topun önü biraz aşağı bakacak şekilde atıcı tekniği,
Changeup: Fastball gibi hızlı gidiyor gibi görülen ve yine oyuncunun topu tutuş ve atış biçimi fastball gibi olan ancak home plate'e yaklaştıkça hızı yavaşlayan atıcı tekniği,

En çok kullanılan atıcı teknikleri bunlar ama yine bu teknikler de kendi içlerinde farklı isimlerle kategorilere ayrılmıştır. Burada temel amaç, topu nizami bir şekilde vurucunun topa vuramayacağı şekilde yollamaktır. Atıcının görevi budur. Nizamiden kasıtın ne olduğunu daha sonra göreceğiz.

Takımlar maç içindeki stratejilerine göre atıcılarını belirlerler. Bir takımda ilk atıcı olan oyuncuya Starting Pitcher denir. 25 kişilik bir beyzbol takım kadrosunda genellikle 4 ya da 5 tane starting pitcher vardır. Çünkü bir starting pitcher bir maçtan sonra ancak 3-4 gün istirahat ederek kendine gelir. Bunun yanında Relief Pitcher, takımlarda starting pitcher'dan sonra atıcı olan kişilere denir. Starting pitcher'lar sahada olabildiğince kalmaya çalışırlar ancak yorgunluk, sakatlık gibi durumlarda yerlerini relief pitcher'lara bırakırlar. 

Starting Pitcher'ları kategorize edersek;

· Ace Pitcher: Takımdaki en iyi starting pitcher'a verilen addır. Genellikle oyunda ace pitcher olarak değil yine starting pitcher olarak adlandırılırlar.

Relief Pitcher'ları kategorize edersek;

· Middle Relief Pitcher ya da Middle Reliever: Starting pitcher'dan sonra   5, 6 ya da 7. inning'lerde oyuna giren relief pitcher'lara verilen addır.

· Long reliever: İlk 3 inning içerisinde starting pitcher yerine oyuna giren relief pitcher'a verilen isimdir. Bunun nedeni sakatlık olabilir, taktik olabilir, starting pitcher o gün gününde değildir vs.

· Setup pitcher: Genellikle 8. inning'de closer'dan önce oyuna giren relief pitcher'lara verilen isimdir.

· Closer: 9. inning'de oyuna giren ve genellikle takımın en iyi relief pitcher'ı olan atıcılara verilen isimdir. Görevleri önde olan takımlarını sayı vermeden kazanmalarını sağlamaktır.


· Left-handed specialist: Genellikle sol elli vuruculara veya sağ eli zayıf vuruculara karşı stratejik olarak oyuna sokulan sol elli relief pitcher'lara verilen isimdir.


Atıcıların oyunun gidişatına nasıl etki ettiğini ve vurucuları nasıl oyun dışı bırakabildiklerini daha sonra göz atacağız.

Pitcher ve Catcher = Battery

2 / C - Catcher: Daha önce gördüğümüz ve catcher's box adı verilen tutucu alanında bulunan hücum oyuncusu batter yani vurucunun hemen arkasında umpire yani hakemin de hemen önünde bulunan defans oyuncusuna verilen addır. Catcher'ın görevi atıcıya eliyle ve hareketleriyle vurucunun aldığı pozisyona göre işaret vererek yönlendirmek ve bu sayede vurucuya olabildiğince topa az vurma imkanı sağlamaktır. Normal şartlar altında ve bilinen eforla tutucular, atıcılardan gelen topu dikkatli bir şekilde takip edip tutmalı ve o esnada baserunner'ların herhangi bir base çalmasını baseman'lara topu atarak engel olmalıdır.

3 / 1B - First Baseman: Beyzbolda oynaması ve kontrol etmesi en zor pozisyonlardan biri olarak kabul edilir. Kontrol ettiği alan first base'in yakınındadır ve vurucudan o bölgeye doğru gelen topları yakalamak ve en kısa sürede first base'e ulaşarak vurucuyu oyun dışı bırakmaktan sorumludur.  


Eğer first base dolu değilse 2 yukarıdaki enstantanede olduğu gibi first base'in yakınlarında durarak vurucudan gelen topları yakalamaya çalışır. Dolu olsa bile top atıcıdan çıktığı anda kontrol ettiği bölgeye yönelir. Eğer first base doluysa yani first base'de bir baserunner varsa first base'in hemen üzerinde durarak her an atıcıdan kendine bir top gelecekmiş gibi beklemelidir. Çünkü o sırada hücum yapan takımın oyuncusu olan baserunner first base'den biraz uzaklaşmıştır. (lead-off) Bunun nedeni ise pitcher topu attıktan hemen sonra oyun başlamış kabul edilir ve baserunner bu süre içerisinde second base'e ulaşabilir.



27 metrelik yolun ne kadarını oyun başlamadan önce almışsa kendisi için o kadar kardır. Tabi bunun için genel olarak kendi takım arkadaşı olan vurucunun topa vurması gerekmektedir. Eğer vurucu topa vuramazsa ve catcher topu o sırada second base'de bulunan second baseman'a yollarsa baserunner oyun dışı kalır. Bu yüzden genellikle baserunner top atıcının elinden çıktığı anda körü körüne second base'e doğru koşmaz. Vurucunun topa vuramadığını ve catcher'ın da topu tuttuğunu görünce halihazırda elinde olan first base'e geri döner. Bu arada atıcı eğer baserunner'ın first base'den fazla uzaklaştığını düşünürse topu catcher'a atmak yerine first base'de duran first baseman'a atabilir. Eğer baserunner first base'e dönmekte geç kalırsa ve topu yakalayan first baseman baserunner'a dokunursa ya da first base'e dokunursa baserunner oyun dışı kalır.



First baseman'in görevi first base'i ve etrafını kontrol etmektir. Eğer başarabilirse kendi base'inde yani first base'de bulunan baserunner'ı oyun dışı bırakmaktır. Bunun yanında vurucudan dönen topları yakalayarak vurucuyu da oyun dışı bırakabilir.

First baseman olan oyuncular genellikle uzun boylu, dikkatli ve hareketleri çevik oyunculardan seçilir. Prince Fielder istisna olabilir. :) Bunun nedeni infielder'lardan, catcher'dan ve atıcıdan gelen toplara hazırlıklı olması gerektiğidir. Büyük bir konsantrasyon ve zamanlamaya sahip olmalıdırlar.

4 / 2B - Second Baseman: Kontrol ettiği alan second base ile first base arasında olan defans yapan takım oyucunsuna verilan ad. Second baseman olan oyuncular sağ ellidir ve genellikle hızlı oyunculardan seçilir. Onlardan istenen iyi bir vuruculuktan ziyade üst düzey defans yapma özelliğine sahip olmalarıdır. Second baseman'ın görevini, önemini ve maç içinde nasıl double play yapabileceğini daha sonra örnek inning'lerde irdeleyeceğiz.

5 / 3B - Second Baseman: Third base ve etrafını kontrolunden sorumlu defans oyuncusuna verilan ad. Tıpkı second baseman gibi üst düzey reflekslere ve zamanlama yeteneğine sahip olmalıdırlar. Yine duruma göre topu yakaladıktan sonra her an second base'e göndermeye hazır olarak double play yapmaya hazır olmalıdırlar. Genellikle vurucular sağ elli olduğundan topun genellikle gideceği istikamet third base olduğundan hot corner olarak da adlandırılır.

6 / SS - Shortstop: Second base ile first base arasını kontrol eden defans yapan takım oyucunsuna verilen ad. Infield içerisinde defans yapan takımda en çok aktif olan oyuncudur. Çünkü beyzbolda genelde sağ elli vurucular olduğu için vurucudan çıkan topların çoğu bu bölgeye doğru gider. Tıpkı diğer defans oyuncuları gibi topu kontrol etmek gerekirse havada yakalayarak vurucuyu oyun dışı bırakmak ve oyundaki pozisyona göre double play yaparak takımına katkı yapmaktan sorumludur. Shortstop diyince akla Derek Jeter gelir.

7 / LF - Left Fielder: Outfield'in catcher's box'a göre sol tarafını kontrol eden defans takım oyucunsuna verilan ad.   

8 / CF - Center Fielder: Outfield'in orta bölümünü kontrol eden defans takım oyucunsuna verilan ad.    

9 / RF - Right Fielder: Outfield'in catcher's box'a göre sağ tarafını kontrol eden defans takım oyucunsuna verilan ad.    

Outfielder'lar genel olarak üst düzey görüşe ve hıza sahip olmalıdırlar. Çünkü outfield'e doğru gelen fly ball'ları yakalayarak vurucuyu oyun dışı bırakmak en önemli görevleridir. Outfielder'lar arasında her zaman GAP adı verilen bir boşluk bulunur ve atıcılar çoğunlukla o bölgeye topu atmayı tercih ederler. Bu noktada outfielder'ların hızı ve infielder'lara topu gönderme güçleri devreye girer.


1 yorum: